Előzmények, ezeket is érdemes elolvasnod:
Bevezető: A valóra vált álom: Esküvői fotózás a Maldív-szigeteken
1. rész: Világgá mentem, három nap múlva jövök!

Késői fekvés után rendkívül korai ébredés: vár a napkelte!

Igen ritkán fordul elő, hogy az esküvő napján hajnali 5 órakor kopogtat a fotós az ifjú pár ajtaján, de a Maldív-szigeteken ez is megtörténhet. Két dobásunk volt, hogy a napkeltét le tudjuk fotózni és nagyon jól tettük, hogy kihasználtuk az első reggelt.

Másnap ugyanis esőre ébredtünk, de erről majd a befejező részben mesélek.

Az alábbi térképen bejelöltem az összes említett helyszínt, így még könnyebb elképzelni:

Szóval hajnali 5-kor elindultunk a sziget keleti csücske felé. A természet ébredezett, a madarak már énekeltek, én pedig még mindig alig fogtam fel, hol is vagyok. Ezen a korai órán teljesen néptelen volt az óceánba benyúló homokpad, zavartalanul fotózhattunk.
maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-01

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-06

Egyre világosabb lett és a fények is beindultak, kék és narancs színekkel örvendeztetve meg minket. Szokatlan volt, hogy ott a Nap láthatóan gyorsabban jár az égen, mint itthon, úgyhogy az erejét is hamar megéreztük, ideje volt indulnunk.

Barangoltunk egy kicsit, megnéztünk egy banánültetvényt, az egyik kókuszpálmán hintát találtunk, és rengeteg egzotikus növénnyel találkoztunk. Több étterem található a szigeten, ezek közül a Zero kertje volt igazán lenyűgöző a hatalmas levelekkel és függőhíddal. Gyönyörűen sütött a Nap, így az igazi „maldív színű” óceánt is sikerült megörökíteni.

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-12

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-10

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-15

Reggeli után, hogy igazán rá tudjunk hangolódni a délutáni esküvőre, egy kis úszkálással lazítottunk, ez itthon szintén ritkán adatik meg. Láttunk ráját, ami beásta magát a homokba és egy nagyon bátor kiscápát is, alig pár méterre a parttól. Az igazán színpompás halakat másnap, sznorkelezés közben figyeltük meg, a következő részben videó is lesz róluk.

A bungalómba visszaérve még gyorsan készítettem egy videót, muszáj megmutatnom, hogy milyen út vezetett az óceánhoz:

Az esküvői készülődés

Úgy beszéltük meg, hogy Eszti készülődését fotózom, Gergő pedig majd ide fog megérkezni. 13 óra után sétáltam át az Araamu Spa-ba, ahol a halk zene, a víz csobogása és a könnyű szél nagyban hozzájárultak a különleges hangulathoz:

A spa kertjében hibiszkuszok, orchideák, pálmák és ezerféle trópusi növény érezte magát láthatóan nagyon jól. Az orchideák tartását érdekesen, kókuszdiót felhasználva, pálmatörzsre kötözve oldják meg, egyik fotón jól látható a módszer.

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-27

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-23

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-18

Eszti sminkje és haja Sefi segítségével elkészült, majd fel is öltötték a könnyű kis trópusi menyasszonyi ruhát. Végül egy kis késéssel Gergő is megérkezett a helyi dobosok kíséretében. A késést az okozta, hogy meg kellett várnunk a szertartáshoz mindenképpen járó helyi fotóst, aki egy másik szigetről hajózott át.

Szerencsére jól együtt tudtunk dolgozni, nem zavartuk egymást. Pár szót váltottunk is a helyszínek között és mesélte, hogy van olyan nap, amikor 3-4, évente pedig több száz esküvőt fotózik, általában másfél órás időtartamban. Bármennyire is tetszett a helyszín és az éghajlat, nem cserélnék vele…

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-33

Szóval Gergő megérkezett, meglátták egymást, örültek :) Megkapták a virágfüzéreiket és a menyasszonyi csokrot, majd elindultunk a szertartás helyszíne felé.

Mezítlábas esküvő

Az esküvői pavilonhoz vezető partszakaszon már fehér zászlókkal volt kijelölve az ösvény, amire egy pálmalevélből font kapun keresztül, rituális lábmosást követően lehetett rálépni. A dobosok megadták a ritmust, a fúvósok pedig az erre szolgáló csigaházakkal kürtölték világgá, hogy most valami nagy dolog történik.

A pavilonnál a sziget főnöke és a helyi tanúk vártak az ifjú párra. A szertartás egészen rövid volt, a helyi dhivehi, majd angol nyelven is felolvasott szöveg alatt az óceán szolgáltatta a zenei aláfestést. Az aláírásokat, az esketést igazoló emléklap átadását valamint a gyűrűhúzást követően jelképes vendéglátás következett süteményekkel és kávéval.

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-38

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-40

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-47

A csoportkép és néhány páros fotó után visszasétáltunk, kivonultunk a szertartás helyszínéről, ahol mindannyian elektromos autóra pattantunk és szintén a dobosok aktív közreműködésével a napkelte helyszínéhez közeli partszakaszra hajtottunk.

Az alábbi videót ennek során készítettem, technikailag igencsak gyenge, főleg a vége botrányos, az igazi értékét a hangok jelentik. Akárhányszor megnézem, mindig újra a szigeten érzem magam…

A rövid hajóutat dhonival, a Maldív-szigeteken használt vitorláshajóval tették meg. Ezután a bungalójukhoz mentünk, ahol hibiszkuszokkal feldíszített ággyal lepték meg őket. A szertartás délutáni része itt véget is ért, a sziget által biztosított program szerint este 7 órakor kezdődött a romantikus tengerparti ünnepi vacsora.

Addig azonban volt még egy kis időnk.

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-55

Lesétáltunk a partra (hová máshová :) és a kreatív fotózással folytattuk az esküvőt. Mindannyian remekül éreztük magukat, élveztük a napsütést, a szabadságot. Mivel a násznépet mi hárman alkottuk, sehová sem siettünk, csak egyre hosszabbodó árnyékunk jelezte, hogy közeleg az este.

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-63

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-67

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-71
Ilyen helyen kötelező kipróbálni a mászást :)

Esküvői vacsora a tengerparton

Az állandóan fújó szél miatt a gyertyafény nem jöhetett szóba, így mesterséges világítással biztosították a kellően romantikus hangulatot a sziget munkatársai, az esketésre is használt pavilonban terítettek meg az ifjú pár részére.

Mivel a vacsora egy órával naplemente után kezdődött, a további fotókat teljes sötétségben kellett elkészíteni.

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-77

Az előző részben írtam pár szót az állványról, ennek most is nagy hasznát vettem. Eredetileg csillagos fotókat szerettem volna készíteni, cserébe holdfényes éjszakát kaptunk. Végül ezzel jártunk jobban, mert gyönyörű fotók születtek a mélykék éggel és a holdfény által megvilágított óceánnal a háttérben.

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-76

A rendkívül mozgalmas nap zárásaként készült fotón Eszti és Gergő az óceán felé fordított nyugágyakon tekint a jövőbe és piheni ki az esküvő fáradalmait :) A kép érdekessége, hogy azon a Hold a fő fényforrás, ISO400 érzékenységgel, 30 másodperces záridővel készült.

maldiv-szigetek-eskuvoi-fotozas-vig-laszlo-78

A Maldív-szigeteki esküvői fotózásról szóló sorozat befejező részét se hagyd ki:
3. rész: Búcsú Sun Island-től

A cikkben szereplő fotókat itt tudjátok nagyban megnézni, a billentyűzettel is lehet lapozni a képek között: