Az esküvő szervezésének egyik fontos lépése a költségvetés meghatározása. Ha sok vendéget hívnátok és mindenből a legjobbat szeretnétek, bizony hamar szembesültök vele, hogy az eredetileg tervezet büdzsé sokszorosa sem lenne elég. Ilyenkor jönnek a kompromisszumok: melyek a kevésbé fontos dolgok, amelyeket kénytelenek lesztek lehúzni az álom-listáról, esetleg mely szolgáltatásokat tudjátok olcsóbban megoldani. Sokan emiatt mondanak le a prémium kategóriájú esküvői fotósról, másoknál viszont a garantáltan egyedi esküvői fotók fontossága vetekszik a menyasszonyi ruháéval. Pedig több megoldás is létezik, az alábbiakban erre mutatok néhány példát.

Miért pont szombaton?

A legtöbb esküvőt szombaton tartják. Ennek egyszerű oka van: a násznépnek nem kell szabadságot kivennie és kisebb-nagyobb sikerrel a hajnalig tartó bulizás nyomai is felszívódnak hétfő reggelig :-)
Mivel a szombati napok a legnépszerűbbek, a hét többi napján rendezett esküvőket a szolgáltatók jó része kedvezménnyel vállalja. Jómagam a hét minden napján fotóztam már esküvőn. A szombatok után egyébként a péntekek szerepelnek második helyen, mint népszerű egybekelési napok.

Miért tavasztól őszig?

Az esküvők világában a májustól szeptember-október végéig tartó időszak számít főszezonnak. Ezekben a hónapokban rendezik a legtöbb esküvőt, mivel ekkor van legnagyobb esély a kellemes időjárásra. A kora tavaszi, késő őszi vagy téli esküvőknek is megvan a sajátos hangulatuk és szezonon kívüli kedvezményekre is számíthattok. Számomra a legérdekesebb esküvői dátum egy néhány évvel ezelőtti január elseje volt Lillafüreden.

Az idő pénz

Az esküvő napja nagyon hosszúra nyúlik a reggeli készülődéstől kezdve az utolsó vendég távozásáig. Ebből általában 10-16 órányi időtartamot érdemes megörökíteni. A hosszabb rendelkezésre állás többe is kerül, ezért ha a költségvetés nem engedi az egész nap fotózását, érdemes kevesebb rendelkezésre állást kérni (általában 10 óra). Minden esküvő más, előfordult, hogy 10 órába készülődéstől menyecsketánc végéig minden belefért – ebben az esetben egy szertartást tartottak és minden egy helyszínen volt megoldva. A másik véglet pedig: reggel már 8 óra előtt a fordrásznál kezdtem a fotózást, és hajnali 3 óra után búcsúztam el az ifjú pártól.

A leggyakoribb megoldás

Ha a fent említett esetek egyike sem kivitelezhető, figyelmetekbe ajánlom az elmúlt években divatba jött megoldást: amikor a kiszemelt fotóst csak a kreatív fotók elkészítésére kéritek fel – általában az esküvőt követő néhány napon belül. Mindenki ezekért a fotókért rajong a legjobban, mivel ekkor vagytok a legszebbek, ilyenkor van idő arra, hogy megfelelően kézben tartsuk a fotók legfontosabb alkotóelemét, a fényt. Sőt, több előnye is van annak, ha nem az esküvő napján szántok időt a kreatív fotókra: sokkal felszabadultabbak lesztek és bőven lesz idő mindenre. Például több helyszínt is be lehet járni és a fotózás napszaka is szabadabban választható ki, nem kell alkalmazkodni az esküvő menetrendjéhez.

A kreatív portfólió elkészítését akkor is rábízhatjátok kedvenc fotósotokra, ha már foglalt az esküvőtök napján.