Véget ért az esküvő, néhány hét után a fotós is elkészül a képek feldolgozásával. A pár megkapja DVD-n a fotókat, egy-két hónapig rongyosra nézik-mutogatják a digitális képeket, aztán a lemez „archiválandó” bekerül egy fiókba. Csak évek múltán kerül újra elő, de már nem biztos, hogy olvasható formában.

A különféle online képmegosztók és közösségi oldalak (Flickr, Picasa, Iwiw, Facebook) korában fontos, hogy esküvői fotóink digitális formában is rendelkezésre álljanak. Az esküvőnk pillanatait a legegyszerűbben valamelyik internetes szolgáltatás segítségével oszthatjuk meg ismerőseinkkel, rokonainkkal. Manapság szinte minden esküvői fotós digitális formában is átadja az esküvőn készült válogatott, utómunkázott képanyagot. Ennek mennyisége változó, a rendelkezésre állás hosszától függően 300 és 800 db között alakul.

Egy ízléses tokban lévő, nyomtatott felületű DVD-lemez tehát alapkövetelmény, de önmagában még nagyon kevés, a fotók kényelmes bemutatására nem alkalmas. Bekapcsolni valamilyen elektromos berendezést, az olvasóba helyezni a lemezt majd a több száz képet végiglapozni csak 1-2 alkalommal tekinthető élménynek. A szépen csomagolt DVD egyre ritkábban fog előkerülni, talán már kedvünk sem lesz megmutatni a képeket, hiszen olyan macerás…

Digitális negatívok

A digitális fotók csak a negatív szerepét töltik be. Ez a leggyakrabban optikai adathordozón, CD vagy DVD lemezen kerül átadásra. A fotók szín- és tónuskorrigáltak, retusáltak, de még mindig csak egy lemezről beszélünk. Az adathordozókon lévő fotók nagyjából a filmes korszakból ismerős negatívtekercsen lévő képeknek felelnek meg. Néhány éve valószínűleg a fotós fejéhez vágtuk volna a negatívokat tartalmazó kis műanyag dobozkákat, ha csak azt adja át az esküvőről – ma azonban többen úgy gondolják, nekik elegendő egy, csupán a digitális negatívokat tartalmazó lemez is. Régebben természetes dolog volt, hogy a fotókat kézzelfogható formában, papírképeken is megkaptuk.

Az adathordozókon tárolt fotók sajnos nincsenek biztonságban. A CD és DVD-lemezek élettartama jó esetben 5-25 év között van (kapható olyan DVD-lemez is, amelynek a gyártó állítása szerint 50 év az élettartama). Talán mindannyian találkoztunk már alig néhány éves, olvashatatlan optikai lemezekkel. Sajnos az esküvői fotóinkat tartalmazó lemezek is ki vannak téve az öregedésnek. Nagyjából 5 évente érdemes ezért átírni a fontos anyagokat tartalmazó lemezeinket az aktuálisan elérhető médiákra, mert kellemetlen meglepetésben lehet részünk. Fontos szabály, hogy ne csak egy helyen legyenek meg a fotóink, többféle adathordozóra is készítsünk biztonsági mentést és ezeket is különböző helyeken tároljuk.

A jó öreg papírképek

Egy fokkal jobb, ha papírképeket készíttetünk, de ez is elavult megoldásnak számít. A korábban nagy népszerűségnek örvendő öntapadós lapokból álló, vagy fotósarkos, netán „zacskós” albumok jól védik a képeket, de egy nagyon fontos pluszt ezek sem képesek biztosítani. Erről a bizonyos plusz dologról a későbbiekben még lesz szó.
Ha mégis szeretnénk néhány hagyományos fényképet, akkor digitális fotóinkból szinte minden fotósüzletben nagyíttathatunk papírképeket. Ahogy a negatívokról nagyított képeknél, úgy a digitális file-okból készült papírképek esetében sem mindegy, hogy ezt a munkát melyik labor végzi. Ha kiváló végeredményt szeretnénk elérni, kérjünk tanácsot fotósunktól, hol érdemes elkészíttetni a nagyításokat, vagy bízzuk meg magát a fotóst ezzel a feladattal.

A legjobban sikerült, nekünk legjobban tetsző fotókat extra nagy méretben is kinagyíttathatjuk. Professzionális nyomatot alaposan előkészített fotóból érdemes készíttetni: a digitális képnek minden részletében kidolgozottnak, ízlésesen retusáltnak kell lennie. Ezen kívül a kész nyomat legyen időtálló és a fizikai hatásoknak is álljon ellen. Egy-egy nagy méretű, igényesen printelt (előhívott) fotó a megfelelő keretezéssel otthonunk dísze lesz.

Az időtálló megoldás

Elérkeztünk írásom fő témájához, a Fine Art esküvői albumokhoz. Ezeknek az esküvői albumoknak a lapjai ugyanis professzionális nyomatokból, lézeres levilágítással készülnek, időtállóak, strapabíróak. Albumoknál dupla oldalakról beszélünk, mivel a lapok síkban nyílnak, a bal és a jobb oldal összefüggő felületet alkot. Ezért akár panorámaformátumú képeket is elhelyezhetünk, vagy ami még gyakoribb, hogy egyik oldalról a másikra átfutó képeket alkalmazunk. Egy általános, 30 oldalas album tehát 15 dupla oldalt tartalmaz. Az album lapjaira kerülő fotók egy plusz utófeldolgozási fázison is átesnek: még élénkebb, vibrálóbb színeket, plusz retust (magazinretus) kapnak, a megjelenést tökéletesen hozzáigazítjuk az album nyomathordozójához.

Az a bizonyos plusz

Amit egy egyszerű, papírképekkel teli fotóalbum nem tud nyújtani, az a történetmesélés. A Fine Art albumot kinyitva minden oldalon történet elevenedik meg – az egy oldalra elhelyezett fotók egymás hatását erősítik. A DVD-n átadott anyagból fennmaradó 80-120 db egymással összefüggő, érzelmeket és emlékeket felelevenítő fotó hivatott az esküvő napjának bemutatására.
Nem kell több száz képet végigböngészni a számítógép előtt, elegendő kinyitni az albumot és rövid idő alatt újra átélhetjük az esküvő történetét.
Az alábbi címen egy 20 dupla oldalt tartalmazó Fine Art album terve található: http://eskuvoszerviz.hu/foto/albumok/livicsabi-fineart/

Befektetés

Az albumok nem olcsók, sőt, nagyobb méretekben igencsak drágának mondhatóak. A magas árat a minőségi alapanyagok felhasználása, valamint a nagy mennyiségű kézimunka indokolja, arról nem is beszélve, hogy ezek a könyvek külföldön készülnek. A rendkívül magas szintű kivitelezésnek köszönhetően azonban – megfelelő tárolási körülmények esetén – hosszú évtizedekig, több generáción át eredeti színeikben őrződnek meg a bennük lévő fotók.

Az esküvői albumok érték- és időtállóak, vagyis valódi befektetésnek tekinthetőek.

Archiválás

Az esküvői albummal a legfontosabb fotók archiválását is megoldottnak tekinthetjük. A Fine Art albumot rendelő párok általában nem csak saját maguk részére, hanem a szüleiknek is rendelnek egy-egy albumot, amelyeket azután földrajzilag különböző helyeken tárolnak. Azon felül, hogy a szülőknek is nagy élmény egy igényes Fine Art albumot lapozgatva átélni az esküvő hangulatát, ezzel a fotók biztonságos tárolásáért is sokat teszünk. Valamelyik album ugyanis még váratlan események (pl. beázás) bekövetkezése esetén is sértetlen marad. Ráadásul jelentős árkedvezmény jár, ha azonos tartalmú albumokat egyszerre, csomagban rendelünk meg.

Egy Fine Art esküvői albummal a családi történelem fontos darabját tudjuk kézbe venni. Míg a számítógépes adathordozók terén néhány év alatt óriási fejlődés következett be a floppyktól a Blu-ray lemezekig, addig a könyvek évszázadok óta szinte változatlan formában állnak rendelkezésünkre. Nagy élmény lesz, amikor majd az albumot gyermekeinkkel együtt lapozgatva újra és újra átéljük esküvőnk történetét.

(ezen írásom a Pillana(r)t Magyar Esküvőfotós Szövetség honlapján is olvasható)